Warmtepomp Kollumerzwaag

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het vervangen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van gas is de warmtepomp. Via deze website check jij uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Kollumerzwaag. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle nuttige info en vind de voordeligste installateur in Kollumerzwaag!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Kollumerzwaag? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je belangrijke adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Kollumerzwaag?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kollumerzwaag?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kollumerzwaag

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Kollumerzwaag noodzakelijk. De keuze van een erkende specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Magic Thermodynamic Box). Wat is een ervaren installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.500 – €7.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kollumerzwaag.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Tolkamer.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 en €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Vaillant, AWB, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kollumerzwaag

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kollumerzwaag

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kollumerzwaag uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1800 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €2300 €2600 6 jaar
Bodem-water €15500 €5700 €4700 12 jaar
Water-water €17100 €5500 €5800 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Kollumerzwaag kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1350 – €5200. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Ferroli RVL-I Plus 5 heeft €1.900,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PK-225KA (88SU2191SDPA5) heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kollumerzwaag

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Den Bommel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2900 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €360 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen