Warmtepomp Kootstertille

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het plaatsen van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Geholpen door de info op deze pagina check je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Kootstertille. Hoe werkt het? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Kootstertille!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Kootstertille? Via onze specialisten check je bruikbare adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en je vindt meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kootstertille?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kootstertille?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kootstertille

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Kootstertille cruciaal. Het kiezen van een aangesloten vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Micoe). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.450 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €2.500 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kootstertille.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Triemen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Intergas, AWB, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kootstertille

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kootstertille

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kootstertille uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €2000 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €6100 €2000 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €4900 €3900 9 jaar
Water-water €17700 €4800 €4000 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Achtkarspelen?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel gezinnen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Achtkarspelen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Kootstertille kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2700 en €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Fujitsu Waterstage Comfort 13 heeft €2.300,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PK-260K (88SU2381SDPN5) heb je recht op €3.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kootstertille

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Den Helder plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht i.s.m. standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €3000 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €380 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw