Warmtepomp Den Helder

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Op deze website doorzoek jij relevante tips m.b.t. een warmtepomp in Den Helder. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke tips & tricks en check prijzen van een installateur in Den Helder!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Den Helder? Via onze specialisten lees jij belangrijke info. Kies voor een veelgestelde vraag en jij bekijkt snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Den Helder?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Den Helder?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Helder

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is nogal moeilijk. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Den Helder noodzakelijk. De keuze maken voor een deskundige specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ecoforest systeem). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.500 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.500 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Den Helder.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nieuwaal.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, AWB, Atag, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Helder

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Den Helder

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het systeem is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Helder uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1400 €1800 6 jaar
Lucht-water €4200 €1700 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €4100 €3400 9 jaar
Water-water €17800 €5800 €5900 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Den Helder?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel Nederlanders overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Den Helder) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Den Helder kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 en €4750. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta AWR 0025M DHW2 XE heeft €1.650,00 subsidie en bij de Galletti ENE040WL heb je recht op €5.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Den Helder

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Wehl plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €250 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen