Warmtepomp Wehl

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina check je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Wehl. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Wehl!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wehl? Op deze pagina vind je handige aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en je vindt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wehl?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wehl?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wehl

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wehl cruciaal. Het selecteren van een aangesloten expert doet niet onder voor de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Vaillant warmtepomp). Wat is een vakkundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.750 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wehl.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Haarlo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot €19.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Remeha, Intergas, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wehl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wehl

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wehl uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1700 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €2400 €2600 9 jaar
Bodem-water €15300 €5500 €3400 9 jaar
Water-water €18800 €4200 €5900 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Doetinchem?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Doetinchem) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Wehl geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 en €5450. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Templari Kita M Split heeft €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ004C(**)V + EHSX04P30(**) heb je recht op €1.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Wehl

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oud-Alblas plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 – €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €370 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen