Warmtepomp Oud-Alblas

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van onze website bekijk je handige info over een warmtepomp in Oud-Alblas. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle onmisbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Oud-Alblas!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Oud-Alblas? Op onze website vind jij zinvolle tips. Selecteer een van de onderstaande vragen, en check vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oud-Alblas?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Oud-Alblas?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oud-Alblas

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel pittig. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Oud-Alblas onvermijdbaar. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Daikin subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Oud-Alblas.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Assen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oud-Alblas

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oud-Alblas

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oud-Alblas te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1800 7 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2400 9 jaar
Bodem-water €15000 €5700 €3000 13 jaar
Water-water €18300 €5900 €5200 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Molenwaard?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Molenwaard) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Oud-Alblas kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2300 – €5600. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Mitsubishi Electric PCM85V heeft €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Aermec CL070H heb je recht op €2.150,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oud-Alblas

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Horn plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €260 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen