Warmtepomp Kortgene

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Geholpen door warmtepompspot.nl doorzoek jij nuttige info voor een warmtepomp in Kortgene. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle relevante specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kortgene!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Kortgene? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij nuttige aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en vind meteen alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kortgene?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kortgene?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kortgene

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Kortgene onvermijdbaar. De keuze maken voor een geoefende installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Oschner). Hoe kies ik een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kortgene.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Tweede Exloërmond.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Vaillant, Remeha, Intergas, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kortgene

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kortgene

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kortgene uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1800 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €5500 €2500 €2100 6 jaar
Bodem-water €14900 €5500 €4000 11 jaar
Water-water €18400 €5300 €4800 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Noord-Beveland?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Noord-Beveland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Kortgene geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2750 en €4600. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Fujitsu Waterstage HT 11 DUO biedt €2.300,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PN-144/2TA (88ST2962SDPA5) is dit €3.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kortgene

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Deurne plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4800. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €330 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw