Warmtepomp Koufurderrige

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl ontdek je tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Koufurderrige. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Koufurderrige!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Koufurderrige? Door onze experts ontdek je handige aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je leest snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Koufurderrige?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Koufurderrige?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koufurderrige

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Koufurderrige aan te raden. De keuze maken voor een vakkundige expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Radson). Waar vind ik een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.400 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €5.500 – €7.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Koufurderrige.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Twisk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Vaillant, AWB, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koufurderrige

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Koufurderrige

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koufurderrige te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1100 €1600 6 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2200 7 jaar
Bodem-water €14000 €4500 €4600 9,5 jaar
Water-water €17600 €5500 €4300 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel huizen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Koufurderrige kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2450 – €4500. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Fujitsu Waterstage HT 14 DUO staat gelijk tot €2.250,00 subsidie en bij de Hautec HCS-PN-19 (88SF015ASCPN5) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Koufurderrige

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Didam plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €305 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw