Warmtepomp Lent

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel met gas een warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker doorzoek je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Lent. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante details en vergelijk direct alle installateurs in Lent!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lent? Door onze experts bekijk jij bruikbare aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en check ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Lent?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lent?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lent

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Lent noodzakelijk. De keuze van een competente vakman is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Buderus warmtepomp). Hoe herken je een bedreven installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lent.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Vierhuizen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, Atag, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lent

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lent

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lent uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1400 €1300 4 jaar
Lucht-water €4900 €1500 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5700 €4200 10 jaar
Water-water €17400 €5900 €5500 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Nijmegen?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Nijmegen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Lent kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1050 tot €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Galletti MPE 010H biedt €1.600,00 subsidie en voor de IDM TERRA SW 8; 810332 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Lent

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Echten plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €370 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen