Warmtepomp Makkum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Middels de info op deze pagina achterhaal je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Makkum. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Makkum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Makkum? Door onze experts vind je bruikbare tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en je vindt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Makkum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Makkum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Makkum

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Makkum cruciaal. De keuze maken voor een deskundige installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Vaillant warmtepomp). Waar vind ik een echte installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Makkum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wateren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €9.000 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Intergas, Remeha, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Makkum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Makkum

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Makkum vast te stellen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €6900 €1800 €2700 6 jaar
Bodem-water €14700 €3800 €3200 10,5 jaar
Water-water €17100 €5600 €4700 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Makkum kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1900 – €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de GREE GRS-CQ12Pd/NaC-M geeft recht op €2.200,00 subsidie en bij de SmartHeat Classic-i 024 BWi ligt dit op €4.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Makkum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Ewijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2600 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €370 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw