Warmtepomp Marle

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het vervangen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Op onze vergelijker check jij handige info voor een warmtepomp in Marle. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Marle!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Marle? Middels onze expertise doorzoek jij zinvolle tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je leest binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Marle?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Marle?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Marle

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is nogal moeilijk. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Marle onontbeerlijk. De keuze maken voor een officiële specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Geothermik France warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen februari 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €6.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Marle.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wenum Wiesel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 en €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, Vaillant, AWB, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Marle

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Marle

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Marle uit te werken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1200 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6900 €1700 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €4100 9,5 jaar
Water-water €18600 €4600 €5900 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Olst-Wijhe?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Olst-Wijhe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Marle kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 tot €4000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Hautec HWL-A-45/2T-S (88LT0902SCLN5) biedt €4.300,00 subsidie en aangaande de Stiebel-Eltron WPF 07 Cool (232917) is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Marle

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Follega plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €400 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen