Warmtepomp Wenum Wiesel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina lees jij alle details m.b.t. een warmtepomp in Wenum Wiesel. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle nuttige specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wenum Wiesel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wenum Wiesel? Op onze website bekijk je belangrijke info. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wenum Wiesel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wenum Wiesel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wenum Wiesel

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Wenum Wiesel aan te raden. De zoektocht naar een degelijke expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek YORK warmtepomp). Wat is een competente warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.600 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wenum Wiesel.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Halfweg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Atag, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wenum Wiesel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wenum Wiesel

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wenum Wiesel uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1800 €1300 7 jaar
Lucht-water €6900 €1500 €2200 9 jaar
Bodem-water €14300 €4100 €2900 13 jaar
Water-water €17500 €4700 €4100 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Apeldoorn?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Apeldoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Wenum Wiesel is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 tot €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Tesy EVHP 9S 260 60 geeft recht op €1.100,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ006(**)V + EHSXB08P30(**) ligt dit op €1.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wenum Wiesel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oude Willem plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €290 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen