Warmtepomp Halfweg

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aansluiten van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Middels onze website bekijk je tips en adviezen over een warmtepomp in Halfweg. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle bruikbare info en vind de voordeligste installateur in Halfweg!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Halfweg? Middels onze expertise doorzoek jij zinvolle aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en bekijk rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Halfweg?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Halfweg?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Halfweg

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Halfweg onmisbaar. De keuze maken voor een echte warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ferroli installatie). Waar vind ik een ervaren installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.200 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Halfweg.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Rilland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 – €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Atag, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Halfweg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Halfweg

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Halfweg te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1500 4 jaar
Lucht-water €6900 €1800 €2500 7 jaar
Bodem-water €14000 €4300 €3400 9,5 jaar
Water-water €18700 €4700 €4400 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Halfweg kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 tot €5600. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHSHB16P50(**) geeft jou €2.300,00 subsidie en bij de Weider SW120egw krijg je €3.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Halfweg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Azewijn plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €300 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen