Warmtepomp Meerssen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het kiezen voor een ketel op gas bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Op de info van onze specialisten check jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Meerssen. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare details en vind de voordeligste installateur in Meerssen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Meerssen? Hieronder vind je bruikbare aanbevelingen. Klik op een van de onderwerpen en check ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Meerssen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Meerssen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Meerssen

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Meerssen aan te raden. Het kiezen van een bedreven installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Air Trade Centre systeem). Hoe herken je een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.700 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Meerssen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Westendorp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, Intergas, AWB, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meerssen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Meerssen

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meerssen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1000 €1600 7 jaar
Lucht-water €5500 €2200 €2800 9 jaar
Bodem-water €15500 €5300 €4100 13,5 jaar
Water-water €18600 €5900 €5900 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Meerssen?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel woningen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Meerssen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Meerssen geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 tot €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Heliotherm HP12L-M-Web staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en met betrekking tot de Stiebel-Eltron WPF 20 Set (185365) krijg je subsidie tot €3.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Meerssen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Galder plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €390 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen