Warmtepomp Mook

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Geholpen door onze vergelijker doorzoek jij diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Mook. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle relevante specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Mook!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Mook? Op deze pagina doorzoek jij praktische tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en jij bekijkt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Mook?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Mook?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mook

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Mook onmisbaar. Het selecteren van een bekwame installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Keyter systeem). Waar vind ik een vakkundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.550 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Mook.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wilp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, Atag, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mook

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mook

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mook uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1200 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €6900 €2100 €2000 9 jaar
Bodem-water €14600 €3600 €2500 13,5 jaar
Water-water €18300 €4800 €4600 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Mook en Middelaar?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel woningen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Mook en Middelaar) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Mook is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2250 tot €5900. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros WZT602/NN/ geeft recht op €5.050,00 subsidie en bij de Techneco Vulcan 22 AHR (G/W) ligt dit op €3.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Mook

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Goënga plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €300 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen