Warmtepomp Ommeren

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Met behulp van de info van onze specialisten doorzoek je tips en adviezen over een warmtepomp in Ommeren. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle onmisbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Ommeren!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Ommeren? Via onze specialisten check jij bruikbare info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en check meteen verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Ommeren?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ommeren?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ommeren

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Ommeren noodzakelijk. Het kiezen van een geoefende installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Techneco verwarming). Hoe herken je een bedreven installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.400 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ommeren.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Aerdenhout.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ommeren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ommeren

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ommeren uit te zoeken.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1300 7 jaar
Lucht-water €5500 €2200 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €3600 €3200 10 jaar
Water-water €18000 €4100 €5200 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Buren?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Buren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Ommeren geldt alleen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1450 – €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de LG Therma V HM163M U32 heeft €2.600,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning FUSIO-BW 11 heb je recht op €2.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ommeren

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Heusden plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4200. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €310 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen