Warmtepomp Veenwouden

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is de keuze voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl doorzoek jij alle details m.b.t. een warmtepomp in Veenwouden. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische info en vind de voordeligste installateur in Veenwouden!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Veenwouden? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je praktische tips & tricks. Kies voor een onderwerp en bekijk meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Veenwouden?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Veenwouden?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veenwouden

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk pittig. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Veenwouden benodigd. De keuze van een degelijke installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Eldom subsidie). Hoe kies ik een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.700 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Veenwouden.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oud Gastel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 tot zo’n €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Intergas, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veenwouden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Veenwouden

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veenwouden te berekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1100 €1400 4 jaar
Lucht-water €4100 €1500 €2300 6 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €3700 12 jaar
Water-water €17600 €4100 €4400 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Dantumadiel?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Dantumadiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Veenwouden geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 – €5650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 121 prm staat gelijk tot €2.550,00 subsidie en aangaande de Oilon MH 7 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Veenwouden

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zuid-Scharwoude plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €285 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen