Warmtepomp Zuid-Scharwoude

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze website ontdek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Zuid-Scharwoude. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Zuid-Scharwoude!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zuid-Scharwoude? Door onze experts achterhaal je praktische tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zuid-Scharwoude?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zuid-Scharwoude?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zuid-Scharwoude

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Zuid-Scharwoude noodzakelijk. De keuze van een degelijke warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Buderus verwarming). Wat is een vakkundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zuid-Scharwoude.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Hoorn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, AWB, Intergas, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuid-Scharwoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuid-Scharwoude

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuid-Scharwoude te ontcijferen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1800 4 jaar
Lucht-water €4300 €1500 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €4700 €4300 9 jaar
Water-water €18200 €4400 €4700 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Langedijk?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Langedijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Zuid-Scharwoude geldt alleen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 tot €4950. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWT-AC 221.A13 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en voor de Energie EST Aquapura Monobloc250i krijg je subsidie tot €1.250,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zuid-Scharwoude

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in s-Heer Abtskerke plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €350 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen