Warmtepomp s-Heer Abtskerke

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Op warmtepompspot.nl doorzoek jij praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in s-Heer Abtskerke. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in s-Heer Abtskerke!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in s-Heer Abtskerke? Op deze pagina check je belangrijke tips en adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en je ontdekt snel alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit s-Heer Abtskerke?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in s-Heer Abtskerke?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in s-Heer Abtskerke

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in s-Heer Abtskerke noodzakelijk. De zoektocht naar een doorgewinterde expert is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Mitsubishi Electric installatie). Wat is een officiële warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen oktober 2022]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in s-Heer Abtskerke.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Broek in Waterland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Remeha, Nefit, Intergas, AWB). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric systeem. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs s-Heer Abtskerke

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in s-Heer Abtskerke

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in s-Heer Abtskerke vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1200 €1500 6 jaar
Lucht-water €5900 €1900 €2800 7 jaar
Bodem-water €15100 €5200 €3300 10,5 jaar
Water-water €17200 €5600 €5700 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borsele?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Borsele) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2022. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp s-Heer Abtskerke geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 tot €4200. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de NIBE F2300-20 staat gelijk tot €2.950,00 subsidie en m.b.t. de Auer HRC70-17-tri krijg je subsidie tot €2.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in s-Heer Abtskerke

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Lauwersoog plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2550 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €345 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen