Warmtepomp Broek in Waterland

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is de keuze voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze webpagina bekijk je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Broek in Waterland. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Broek in Waterland!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Broek in Waterland? Via onze specialisten vind je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en check ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Broek in Waterland?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Broek in Waterland?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Broek in Waterland

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Broek in Waterland benodigd. Het selecteren van een aangesloten warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Jifon warmtepomp). Waar vind ik een deskundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €3.500 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Broek in Waterland.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Markelo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.000 tot €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, AWB, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Broek in Waterland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Broek in Waterland

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Broek in Waterland uit te zoeken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1200 €2000 5 jaar
Lucht-water €6600 €2500 €2500 8 jaar
Bodem-water €14200 €4900 €3200 11 jaar
Water-water €17600 €4800 €4000 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Waterland?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Waterland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Broek in Waterland geldt alleen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 tot €4450. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Carrier 30PH160HEE biedt €3.700,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSHN-EE 81 is dit €4.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Broek in Waterland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Veeningen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2500 tot €4800. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €390 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen