Warmtepomp Veeningen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aanvragen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Door deze webpagina lees jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Veeningen. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle nuttige tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Veeningen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Veeningen? Hieronder vind jij bruikbare informatie. Klik op een van de onderwerpen en check snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Veeningen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Veeningen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veeningen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Veeningen onontbeerlijk. De keuze van een bekwame warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over YORK). Wat is een vakbekwame vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.700 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Veeningen.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Firdgum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 – €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Intergas, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veeningen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Veeningen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veeningen uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1500 €1100 7 jaar
Lucht-water €5200 €2400 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €4200 €4600 9 jaar
Water-water €18900 €5700 €4300 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Wolden?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente De Wolden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Veeningen is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2750 tot €5850. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Solvis Vaero I 11kW biedt €2.450,00 subsidie en wat betreft de CLINT CHA/ML/ST/WP 151 is dit €3.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Veeningen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Noord-Scharwoude plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2800 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €350 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen