Warmtepomp Lauwersoog

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het vervangen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De opvolger van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze website vind je alle details m.b.t. een warmtepomp in Lauwersoog. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Lauwersoog!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Lauwersoog? Aan de hand van de info op deze pagina check jij handige tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en vind meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Lauwersoog?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lauwersoog?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lauwersoog

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Lauwersoog onontbeerlijk. Het selecteren van een echte specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Geothermik France). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.650 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lauwersoog.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Veeningen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 – €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Remeha, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lauwersoog

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lauwersoog

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lauwersoog te bepalen.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1500 €1300 6 jaar
Lucht-water €6100 €2000 €2500 6 jaar
Bodem-water €14700 €5800 €3400 11,5 jaar
Water-water €18600 €4600 €5700 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Marne?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente De Marne) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Lauwersoog geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2850 – €5600. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Galletti LCX 052HQ staat gelijk tot €4.900,00 subsidie en met betrekking tot de Heliotherm HP10E DX krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Lauwersoog

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Driezum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2950 tot €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €390 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen