Warmtepomp Hoorn

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is de keuze voor een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts doorzoek je relevante tips over een warmtepomp in Hoorn. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Hoorn!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hoorn? Op deze pagina doorzoek je bruikbare adviezen. Selecteer een onderwerp en bekijk meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hoorn?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hoorn?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoorn

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Hoorn cruciaal. Het kiezen van een bedreven warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Panasonic warmtepompen). Waar vind ik een bekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.000 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hoorn.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Sonnega.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoorn

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoorn uit te zoeken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4400 €2300 €2100 7 jaar
Bodem-water €15500 €3600 €4800 11,5 jaar
Water-water €17000 €5900 €4500 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hoorn?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Hoorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Hoorn geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2800 tot €4400. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Energie EST SB6plus200 biedt €2.100,00 subsidie en voor de Climaveneta BWR 0031T DHW2 is dit €2.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hoorn

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Broek in Waterland plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €370 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen