Warmtepomp Vinkeveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van gas is het warmtepomp systeem. Door onze vergelijker check jij waardevolle informatie over een warmtepomp in Vinkeveen. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle nuttige info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Vinkeveen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Vinkeveen? Via onze specialisten doorzoek jij handige info. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij bekijkt rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Vinkeveen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vinkeveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vinkeveen

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Vinkeveen onvermijdbaar. De zoektocht naar een handige installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over AWB warmtepomp). Hoe herken je een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Vinkeveen.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Geelbroek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €20.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Atag, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vinkeveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vinkeveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vinkeveen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1700 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €6300 €1800 €2000 6 jaar
Bodem-water €14900 €4800 €4700 10,5 jaar
Water-water €17100 €5400 €5000 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Ronde Venen?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente De Ronde Venen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Vinkeveen is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 – €4250. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron LWA 100 (221470) biedt €1.100,00 subsidie en aangaande de Clivet WSAN-XIN 171 exc is dit €4.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Vinkeveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oegstgeest plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €395 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw