Warmtepomp Geelbroek

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Middels de info op deze pagina bekijk jij tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Geelbroek. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Geelbroek!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Geelbroek? Door onze experts bekijk jij zinvolle info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en jij checkt vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Geelbroek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Geelbroek?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Geelbroek

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Geelbroek onontbeerlijk. De keuze van een deskundige vakman doet niet onder voor de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk NRGTEQ subsidie). Hoe kies ik een handige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.450 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.500 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Geelbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Overschild.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Vaillant, Nefit, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone product. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Geelbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Geelbroek

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Geelbroek uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1900 €1600 4 jaar
Lucht-water €5700 €2000 €2600 6 jaar
Bodem-water €14800 €4900 €3000 13 jaar
Water-water €17100 €4500 €5400 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Aa en Hunze) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Geelbroek is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 – €5900. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSN-XIN 41 geeft recht op €1.750,00 subsidie en aangaande de Techneco Vulcan 05 AC (W/W) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Geelbroek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Limburg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €335 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen