Warmtepomp Limburg

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Door de info op deze pagina ontdek je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Limburg. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle nuttige details en bekijk de tarieven via een installateur uit Limburg!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Limburg? Door onze experts achterhaal je belangrijke info. Klik op een item uit onze FAQ en bekijk vlug alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Limburg?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Limburg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Limburg

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Limburg noodzakelijk. De keuze maken voor een geoefende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check InterClima-MTA verwarming). Waar vind ik een officiële warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.600 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Limburg.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Ingen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 en €18.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Vaillant, Atag, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Limburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Limburg

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Limburg uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €5700 €2300 €2100 6 jaar
Bodem-water €14000 €4600 €3900 9,5 jaar
Water-water €17100 €4900 €5200 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Limburg?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Limburg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Limburg kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 – €5900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Weishaupt/Monarch WWP LS 10-B R-E geeft recht op €2.100,00 subsidie en voor de EnergyPanel GTC-12 Plus ligt dit op €2.050,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Limburg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Schildwolde plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €340 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen