Warmtepomp Voorhout

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het plaatsen van een ketel op gas bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van gas is: ‘warmtepomp’. Met behulp van deze website bekijk je relevante tips voor een warmtepomp in Voorhout. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle belangrijke info en vind de voordeligste installateur in Voorhout!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Voorhout? Via onze specialisten doorzoek jij nuttige informatie. Klik op een onderwerp en vind onmiddellijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Voorhout?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Voorhout?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Voorhout

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is vrij moeilijk. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Voorhout onmisbaar. Het kiezen van een geoefende expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eldom warmtepomp). Hoe herken je een vakkundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.500 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Voorhout.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Gendringen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Remeha, Atag, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Voorhout

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Voorhout

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Voorhout te analyseren.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1500 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €5100 €1600 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €3500 €2500 11,5 jaar
Water-water €17500 €4400 €5500 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Teylingen?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Teylingen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Voorhout kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 tot €5050. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 13 E (227756) biedt €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSAN-XIN MF 20.2 is dit €5.650,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Voorhout

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oldenzaal plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €380 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen