Warmtepomp Warns

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is de keuze voor een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van onze website vind jij praktische informatie voor een warmtepomp in Warns. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Warns!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Warns? Via onze specialisten check je nuttige tips. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Warns?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Warns?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Warns

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Warns noodzakelijk. De zoektocht naar een aangesloten warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sinclair warmtepomp). Wat is een echte installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.700 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €6.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Warns.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Gronsveld.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €19.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Atag, Remeha, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Warns

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Warns

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Warns te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1500 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €5800 €4300 13,5 jaar
Water-water €18200 €5700 €5300 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Warns geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 en €4700. Het totale bedrag hangt af van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Technibel PHRIE155F biedt €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Daikin EDLQ016(**)6W1 is dit €2.150,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Warns

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oranje plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €370 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw