Warmtepomp Waterhuizen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is de keuze voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Met behulp van onze vergelijker ontdek je uitgebreide info voor een warmtepomp in Waterhuizen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle onmisbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Waterhuizen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Waterhuizen? Middels onze expertise check jij zinvolle tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en check ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Waterhuizen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Waterhuizen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waterhuizen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Waterhuizen onvermijdbaar. De keuze van een aangesloten vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Technibel warmtepomp). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.700 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €2.500 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Waterhuizen.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Gytsjerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot zo’n €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Vaillant, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waterhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Waterhuizen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waterhuizen te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1700 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5700 €2400 €2700 8 jaar
Bodem-water €14200 €5100 €4000 13 jaar
Water-water €17400 €5100 €5800 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel gezinnen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Hoogezand-Sappemeer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Waterhuizen is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2150 en €5400. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de TechniQ-Energy TQE-AIR-MONO-6KW staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en aangaande de Daikin ERGA06DV* icm EHV(H)(X)(Z)08S23D**** krijg je subsidie tot €1.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Waterhuizen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oterleek plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2950 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €305 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen