Warmtepomp Gytsjerk

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het aanvragen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Aan de hand van onze website lees je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Gytsjerk. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische details en vind de voordeligste installateur in Gytsjerk!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Gytsjerk? Via onze specialisten doorzoek jij zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en vind rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Gytsjerk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Gytsjerk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gytsjerk

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Gytsjerk aan te raden. De zoektocht naar een ervaren installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Cooper&Hunter installatie). Hoe herken je een degelijke warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.600 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €3.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gytsjerk.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Rhoon.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €7.000 – €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Intergas, Atag, Remeha). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gytsjerk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gytsjerk

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gytsjerk vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2400 6 jaar
Bodem-water €14700 €5000 €2800 14 jaar
Water-water €18700 €4400 €4000 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Tytsjerksteradiel?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel woningen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Gytsjerk kun je enkel aanvragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1650 – €5550. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V3 * EHBX08(**)3V biedt €2.000,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch DS 5020.5 Ai (W/W) is dit €3.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Gytsjerk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Appingedam plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €4200. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €275 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen