Warmtepomp Appingedam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Geholpen door warmtepompspot.nl vind jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Appingedam. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle belangrijke info en bekijk de tarieven via een installateur uit Appingedam!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Appingedam? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en ontdek direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Appingedam?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Appingedam?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Appingedam

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is vrij moeilijk. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Appingedam aan te raden. De zoektocht naar een bedreven vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over PHNIX). Waar vind ik een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €4.500 – €6.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Appingedam.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal zijn er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Koningslust.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 en €18.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Atag, Vaillant, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Appingedam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Appingedam

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Appingedam uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1800 €1000 4 jaar
Lucht-water €6900 €2200 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5500 €3800 9 jaar
Water-water €18100 €5100 €5600 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Appingedam?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Appingedam) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Appingedam kan jij uitsluitend toepassen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 en €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-9KW-H11 biedt €2.100,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Zeta Rev HP 3.2 is dit €4.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Appingedam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Soesterberg plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) tezamen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €5000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €340 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen