Warmtepomp Koningslust

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van gas is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze website achterhaal je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Koningslust. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Koningslust!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Koningslust? Hieronder vind je praktische aanbevelingen. Druk op een veelgestelde vraag en vind vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Koningslust?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Koningslust?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koningslust

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel pittig. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Koningslust noodzakelijk. De keuze maken voor een aangesloten expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Meeting). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Koningslust.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Toornwerd.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 en €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Vaillant, Intergas, Nefit, Remeha). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koningslust

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Koningslust

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koningslust te bepalen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €2300 €2100 8 jaar
Bodem-water €14000 €5500 €4800 11 jaar
Water-water €18500 €5600 €5700 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Peel en Maas?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Peel en Maas) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Koningslust is alleen aan te vragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2350 – €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Fujitsu Waterstage Comfort 08 geeft recht op €1.900,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PK-242K (88SU2301SDPN5) ligt dit op €3.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Koningslust

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Den Dungen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4200. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €325 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen