Warmtepomp Den Dungen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kiezen voor een alternatieve bron. De opvolger van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Via de info van onze specialisten ontdek je handige info aangaande een warmtepomp in Den Dungen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Den Dungen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Den Dungen? Via onze specialisten bekijk je zinvolle tips & tricks. Druk op een van de onderwerpen en vind vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Den Dungen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Den Dungen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Dungen

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Den Dungen aan te raden. De keuze maken voor een doorgewinterde expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Clausius systeem). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.250 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €2.500 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Den Dungen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Nieuw-Vossemeer.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Remeha, AWB, Intergas, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone systeem. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Dungen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Den Dungen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Dungen vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1100 6 jaar
Lucht-water €5900 €2100 €2700 7 jaar
Bodem-water €14300 €5500 €3500 14,5 jaar
Water-water €17000 €4500 €4900 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Sint-Michielsgestel?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Sint-Michielsgestel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Den Dungen geldt alleen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2800 en €4600. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta AWR 0021M DHW2 XE geeft recht op €1.650,00 subsidie en m.b.t. de Galletti ENE040HL ligt dit op €5.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Den Dungen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Weesp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €315 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen