Warmtepomp Nieuw-Vossemeer

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Middels deze webpagina doorzoek je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Nieuw-Vossemeer. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Nieuw-Vossemeer!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Vossemeer? Door onze experts lees jij bruikbare tips. Kies voor een van de vragen hieronder, en check à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Nieuw-Vossemeer?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nieuw-Vossemeer?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw-Vossemeer

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Nieuw-Vossemeer onvermijdbaar. De keuze van een echte vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Weishaupt-Monarch systeem). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €4.000 – €6.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nieuw-Vossemeer.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Wyns.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Atag, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw-Vossemeer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Vossemeer

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw-Vossemeer uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €5600 €1800 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €3600 €3300 10 jaar
Water-water €17300 €5800 €5900 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Steenbergen?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Steenbergen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Nieuw-Vossemeer geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1900 tot €4450. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RASM5(V)NE geeft jou €2.700,00 subsidie en met betrekking tot de Vaillant geoTHERM VWS 380/3 (G/W) (0010018422) krijg je €6.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nieuw-Vossemeer

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Haarlem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €285 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen