Warmtepomp Wyns

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het aanvragen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas een warmtepomp. Door onze website check je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Wyns. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wyns!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wyns? Via onze specialisten vind je zinvolle informatie. Klik op een veelgestelde vraag en jij checkt ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wyns?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wyns?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wyns

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel moeilijk. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Wyns onontbeerlijk. De zoektocht naar een vakkundige expert is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Tesy systeem). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.200 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.000 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wyns.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hilaard.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 – €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wyns

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wyns

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wyns uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1400 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2600 8 jaar
Bodem-water €14600 €3600 €4600 11 jaar
Water-water €17300 €4700 €4100 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Tytsjerksteradiel?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel Nederlanders overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Wyns kun je enkel aanvragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €3000 tot €5550. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-AC 201.B13 heeft €2.300,00 subsidie en wat betreft de Dimplex LA 9S-TU heb je recht op €1.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wyns

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Rijen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €375 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen