Warmtepomp Hilaard

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het aanvragen van een systeem op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Op warmtepompspot.nl check je alle informatie voor een warmtepomp in Hilaard. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Hilaard!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Hilaard? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij nuttige info. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hilaard?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hilaard?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hilaard

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is best wel complex. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Hilaard onmisbaar. De keuze van een vakkundige expert doet niet onder voor de klus zelf. De installateur verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Danfoss warmtepompen). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.600 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hilaard.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Sint Anthonis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €9.000 tot zo’n €18.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, AWB, Atag, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hilaard

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hilaard

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hilaard te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1300 €1000 4 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4700 €3600 10 jaar
Water-water €18500 €4100 €5000 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel woningen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Hilaard is alleen aan te vragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 – €5700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de ELCO Aerotop T32 staat gelijk tot €4.200,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec SWP 291H krijg je subsidie tot €4.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hilaard

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Boazum plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2800 en €4200. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €295 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen