Warmtepomp Boazum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van de tips van onze experts doorzoek je nuttige info voor een warmtepomp in Boazum. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle nuttige specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Boazum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Boazum? Op onze website vind je belangrijke informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en jij bekijkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Boazum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Boazum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Boazum

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk complex. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Boazum benodigd. Het kiezen van een competente vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Remeha warmtepomp). Hoe kies ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.650 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €8.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Boazum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Lopik.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Nefit, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boazum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Boazum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boazum te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1000 €2000 6 jaar
Lucht-water €6500 €1900 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €3500 €2600 13,5 jaar
Water-water €17700 €4100 €4900 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Littenseradiel?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Boazum is alleen van toepassing op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2550 en €5450. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Atlantic Explorer 270 staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en aangaande de Climaveneta WWR 0025T DHW2 krijg je subsidie tot €2.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Boazum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Tuk plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €345 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw