Warmtepomp Lopik

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Op de info van onze specialisten vind jij alle informatie voor een warmtepomp in Lopik. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle praktische tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Lopik!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lopik? Aan de hand van de info op deze pagina check je nuttige adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en vind à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Lopik?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lopik?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lopik

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Lopik aan te raden. De zoektocht naar een bedreven expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Mitsubishi Electric warmtepomp). Hoe kies ik een vakbekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.700 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lopik.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Waalre.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €20.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, Atag, AWB, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lopik

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lopik

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lopik uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1800 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €6400 €1500 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €5600 €2900 11 jaar
Water-water €18600 €4000 €4500 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Lopik?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel woningen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Lopik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Lopik geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 en €4400. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Galletti VPR52HS biedt €5.050,00 subsidie en bij de NRGTEQ TNG12 (G/W) is dit €3.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lopik

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Elspeet plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €3000 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €270 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen