Warmtepomp Elspeet

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een systeem op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Op onze website doorzoek jij uitgebreide info over een warmtepomp in Elspeet. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Elspeet!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Elspeet? Middels onze expertise check jij bruikbare tips. Selecteer een item uit onze FAQ en vind binnen no-time alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Elspeet?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Elspeet?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Elspeet

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Elspeet noodzakelijk. Het kiezen van een aangesloten vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Geothermik France verwarming). Hoe herken je een handige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Elspeet.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Oosterhout.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 en €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, Remeha, AWB, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elspeet

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Elspeet

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elspeet uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1300 €1800 5 jaar
Lucht-water €6100 €1600 €2100 8 jaar
Bodem-water €14100 €3500 €4400 13 jaar
Water-water €17300 €5200 €5300 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Nunspeet?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel consumenten uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Nunspeet) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Elspeet kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1350 – €4550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de CLINT CHA/IK/A/WP 132 biedt €4.400,00 subsidie en voor de Itho Daalderop WPU 75CO ETECK (03-00141) is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Elspeet

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zaamslag plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 tot €5000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €335 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen