Warmtepomp Zaamslag

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het laten installeren van de gasgestookte ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Op de info van onze specialisten ontdek je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Zaamslag. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zaamslag!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zaamslag? Via onze specialisten lees je praktische aanbevelingen. Druk op een onderwerp en je ontdekt binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zaamslag?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zaamslag?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zaamslag

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Zaamslag onmisbaar. Het selecteren van een echte warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Venco systeem). Wat is een betrouwbare warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zaamslag.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hitzum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 t/m €19.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Atag, Vaillant, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zaamslag

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zaamslag

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zaamslag te analyseren.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1700 €1500 4 jaar
Lucht-water €4000 €1800 €2500 6 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €2600 10,5 jaar
Water-water €18700 €5600 €4000 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Terneuzen?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel woningen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Terneuzen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Zaamslag is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 – €4900. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-E-AC 201.D10 biedt €2.200,00 subsidie en met betrekking tot de DPA Polaris 09 KNK is dit €2.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zaamslag

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Rijsenhout plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €360 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen