Warmtepomp Wedde

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Aan de hand van onze website check je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Wedde. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wedde!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wedde? Middels onze expertise check jij nuttige adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en ontdek onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wedde?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wedde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wedde

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Wedde noodzakelijk. De keuze van een competente specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Thercon warmtepomp). Wat is een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.750 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €5.000 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wedde.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Haalderen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 – €18.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Intergas, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wedde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wedde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wedde uit te zoeken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €2000 6 jaar
Lucht-water €6200 €1600 €2400 7 jaar
Bodem-water €14300 €4900 €4000 13,5 jaar
Water-water €18300 €4000 €4100 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bellingwedde?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Bellingwedde) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Wedde geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 tot €5950. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Templari Kita L66 17-33 kW heeft €4.000,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ004(**)3 + EHBH04(**)3V heb je recht op €1.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wedde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oud Ade plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €315 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen