Warmtepomp Wessem

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze webpagina bekijk jij handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Wessem. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wessem!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Wessem? Op deze pagina bekijk je zinvolle aanbevelingen. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Wessem?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wessem?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wessem

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Wessem benodigd. De keuze maken voor een betrouwbare expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check SmartHeat warmtepomp). Wat is een ervaren warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wessem.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hansweert.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 – €18.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Atag, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wessem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wessem

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wessem uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1500 €1800 7 jaar
Lucht-water €5500 €2500 €2800 6 jaar
Bodem-water €15200 €4500 €2500 11 jaar
Water-water €18600 €5700 €4600 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Maasgouw?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Maasgouw) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Wessem kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 – €4450. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het model, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Thermia Atec 18 heeft €2.350,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHVH08S18(**)3V heb je recht op €1.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wessem

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oudemirdum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €255 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw