Warmtepomp Westerbork

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Op warmtepompspot.nl bekijk jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Westerbork. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige details en check prijzen van een installateur in Westerbork!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Westerbork? Middels onze expertise doorzoek je praktische info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je leest vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Westerbork?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westerbork?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westerbork

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Westerbork aan te raden. De keuze van een officiële specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check WaterFurnace warmtepomp). Hoe herken je een geoefende vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.650 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Westerbork.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Hardinxveld-Giessendam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westerbork

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westerbork

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westerbork te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1600 €1300 7 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2200 8 jaar
Bodem-water €15300 €4400 €3300 14,5 jaar
Water-water €18200 €4000 €5100 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Westerbork is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2250 – €5550. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Thermics Energie Caldensa 25 geeft jou €3.400,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ008(**)V + EHSXB08P30(**) krijg je €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Westerbork

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oudeschip plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €275 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen