Warmtepomp Hardinxveld-Giessendam

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Middels onze website lees jij tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Hardinxveld-Giessendam. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle nuttige specificaties en vind de voordeligste installateur in Hardinxveld-Giessendam!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hardinxveld-Giessendam? Op deze pagina bekijk jij nuttige adviezen. Druk op een van de onderwerpen en je vindt meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hardinxveld-Giessendam?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hardinxveld-Giessendam?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hardinxveld-Giessendam

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Hardinxveld-Giessendam onmisbaar. Het kiezen van een degelijke warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check iDM installatie). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hardinxveld-Giessendam.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Rosmalen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 en €19.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, AWB, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hardinxveld-Giessendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hardinxveld-Giessendam

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hardinxveld-Giessendam te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5800 €2000 €2600 6 jaar
Bodem-water €14300 €4300 €3500 10 jaar
Water-water €17000 €5500 €5800 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hardinxveld-Giessendam?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Hardinxveld-Giessendam) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Hardinxveld-Giessendam kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 tot €4550. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHSH16P50(**) heeft €2.500,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning CORE 11M heb je recht op €3.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hardinxveld-Giessendam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Baflo plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2500 tot €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €395 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen