Warmtepomp Baflo

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Middels onze website vind je bruikbare informatie over een warmtepomp in Baflo. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle onmisbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Baflo!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Baflo? Aan de hand van de info op deze pagina lees je belangrijke tips & tricks. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je leest snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Baflo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Baflo?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baflo

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk complex. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Baflo onmisbaar. De zoektocht naar een erkende warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Weishaupt-Monarch). Hoe herken je een echte installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.550 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €2.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Baflo.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Laag-Keppel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Vaillant, Atag, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baflo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Baflo

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baflo te berekenen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €6800 €2000 €2300 8 jaar
Bodem-water €15300 €4200 €2700 11 jaar
Water-water €17700 €4900 €5600 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Winsum?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Winsum) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Baflo kun je enkel aanvragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2500 tot €5650. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LW 180A-HT 2 heeft €2.800,00 subsidie en met betrekking tot de YORK YLHD 40 T/TP heb je recht op €4.550,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Baflo

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Stedum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €355 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen