Warmtepomp Wilnis

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het vervangen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Middels de tips van onze experts check jij handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Wilnis. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle bruikbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wilnis!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wilnis? Middels onze expertise vind jij zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt snel alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wilnis?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wilnis?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wilnis

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Wilnis noodzakelijk. De keuze van een betrouwbare vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Heliotherm systeem). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.550 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.000 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wilnis.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Heilig Landstichting.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, AWB, Nefit, Remeha). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wilnis

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wilnis

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wilnis uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1700 €1600 5 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €4000 €4500 11 jaar
Water-water €17300 €4800 €5700 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Ronde Venen?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente De Ronde Venen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Wilnis geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 tot €5500. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Trane CXAX 015 SE SN geeft recht op €4.350,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ016C(**)1 + EHVH16S18(**)3V ligt dit op €2.350,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wilnis

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Puiflijk plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €385 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw