Warmtepomp Heilig Landstichting

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aanvragen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl bekijk je handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Heilig Landstichting. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Heilig Landstichting!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Heilig Landstichting? Middels onze expertise doorzoek jij praktische aanbevelingen. Selecteer een van de onderwerpen en jij bekijkt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Heilig Landstichting?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Heilig Landstichting?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heilig Landstichting

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Heilig Landstichting aan te raden. De zoektocht naar een echte warmtepomp-installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Weider installatie). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.700 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Heilig Landstichting.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Scheemda.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 – €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone systeem. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heilig Landstichting

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heilig Landstichting

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heilig Landstichting uit te werken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1600 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €2300 €2800 8 jaar
Bodem-water €15100 €3900 €4600 14,5 jaar
Water-water €17700 €5800 €5500 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Groesbeek?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Groesbeek) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Heilig Landstichting is alleen aan te vragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 – €5800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Danfoss DHP-AQ 9 geeft jou €2.100,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec PWZS 42H3S krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heilig Landstichting

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Benthuizen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2600 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €390 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen