Warmtepomp Benthuizen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is de keuze voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Geholpen door onze vergelijker doorzoek je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Benthuizen. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Benthuizen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Benthuizen? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je handige tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij bekijkt vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Benthuizen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Benthuizen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Benthuizen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is best wel complex. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Benthuizen onmisbaar. Het kiezen van een aangesloten installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check DUCO warmtepomp). Hoe herken je een echte warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.000 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Benthuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lettelbert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Benthuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Benthuizen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Benthuizen te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €2000 €1300 4 jaar
Lucht-water €4200 €1500 €2800 6 jaar
Bodem-water €14500 €5000 €3900 12,5 jaar
Water-water €17500 €4800 €5300 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Alphen aan den Rijn?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Alphen aan den Rijn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Benthuizen geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2400 – €5600. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Alto refrigeration AHH-R075/AMH geeft jou €1.750,00 subsidie en met betrekking tot de Carrier 61WG-040A krijg je €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Benthuizen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Ter Aard plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €350 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen