Warmtepomp Lettelbert

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Met behulp van onze website vind je waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Lettelbert. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Lettelbert!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Lettelbert? Via onze specialisten bekijk jij handige tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en je leest meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Lettelbert?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lettelbert?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lettelbert

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Lettelbert onontbeerlijk. Het kiezen van een echte expert doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CIAT warmtepomp). Wat is een bekwame vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €5.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lettelbert.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Vijfhuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 – €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Remeha, Atag, AWB, Intergas). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lettelbert

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lettelbert

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lettelbert uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1700 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €4000 €1500 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €3500 €3600 9,5 jaar
Water-water €18500 €4400 €5800 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leek?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Leek) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Lettelbert kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1950 en €4200. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Galletti MPE 015H heeft €2.450,00 subsidie en wat betreft de Kensa EVO 9 kW heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lettelbert

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Eckelrade plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2950 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €360 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen