Warmtepomp Eckelrade

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Via de info op deze pagina achterhaal je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Eckelrade. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Eckelrade!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Eckelrade? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij belangrijke info. Klik op een veelgestelde vraag en jij checkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Eckelrade?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Eckelrade?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eckelrade

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Eckelrade aan te raden. De zoektocht naar een vakkundige vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check NIBE verwarming). Waar vind ik een officiële warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.400 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eckelrade.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ochten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 t/m €20.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Intergas, Remeha, AWB, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eckelrade

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eckelrade

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eckelrade te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4000 €1500 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5200 €3900 14 jaar
Water-water €17300 €4300 €5300 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Eijsden-Margraten?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Eijsden-Margraten) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Eckelrade kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2850 – €6000. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta NECS-CN /B 0302 heeft €7.200,00 subsidie en aangaande de Galletti MCW 039HS heb je recht op €5.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eckelrade

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Winssen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €300 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen