Warmtepomp Winssen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is de keuze voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de warmtepomp. Via deze website check jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Winssen. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle nuttige details en check prijzen van een installateur in Winssen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Winssen? Door onze experts doorzoek jij belangrijke info. Selecteer een item uit onze FAQ en bekijk onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Winssen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Winssen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Winssen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Winssen onmisbaar. Het selecteren van een ervaren expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hudge systeem). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Winssen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Hekendorp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Winssen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Winssen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Winssen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €1600 €2800 8 jaar
Bodem-water €14500 €3900 €2900 10,5 jaar
Water-water €17900 €4600 €4900 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Beuningen?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Beuningen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Winssen kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2250 en €4850. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Trane CXAX 020 SE LN heeft €5.200,00 subsidie en voor de Daikin EWYQ-005ADVP heb je recht op €1.750,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Winssen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Putten plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 tot €4800. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €355 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen